“Μύρτις ειμί…” ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ
Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο πλαίσιο της Περιοδικής Έκθεσης «ΜΥΡΤΙΣ. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», σχεδίασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο:
“Μύρτις ειμί…” ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ
Το πρόγραμμα θα διεξάγεται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2010. Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της Έκθεσης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσφέρει την δυνατότητα παρακολούθησης του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος σε ομάδες ανοιχτού κοινού δύο Σάββατα το μήνα Νοέμβριο και αντιστοίχως δύο Σάββατα το μήνα Δεκέμβριο.
Ο θεματικός άξονας του προγράμματος εντάσσεται στο ιστορικό πλαίσιο του 5ου αιώνα π.Χ. και ειδικότερα την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου με αναφορές στις πολιτιστικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της συγκεκριμένης εποχής.
Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ταφικά έθιμα των Κλασικών Χρόνων. Με την αφήγηση μύθων, τη συζήτηση και την δραματοποιημένη αναπαράσταση απόδοσης νεκρικών προσφορών, θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις δοξασίες και τις θρησκευτικές αντιλήψεις σχετικά με τη μεταθανάτια ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Παράλληλα θα γνωρίσουν τον γλυπτικό τύπο της επιτύμβιας στήλης καθώς και την πρακτική και συμβολική λειτουργία της. Επιπλέον οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τα αγγεία ταφικής χρήσης και ειδικότερα με την αττική λήκυθο, χρησιμοποιώντας πιστά αντίγραφα.
Με τη χρήση ψηφιακών εποπτικών μέσων θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, καθώς και στην ανασκαφή, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο κατασκευής του ομώνυμου σταθμού του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Αθηνών (ΜΕΤΡΟ) το 1994.
Η επαφή με τη Μύρτιδα θα τους δώσει το έναυσμα να ανακαλύψουν τις πτυχές της καθημερινής ζωής ενός παιδιού του 5ου αιώνα π.Χ. και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές με τη δική τους πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόσωπο της Μύρτιδος θα αντιληφθούν τη σημασία του θεσμού «Φίλος της χιλιετίας» του Ο.Η.Ε, καθώς και των διεθνών του προεκτάσεων.