ΑΠΡ 2023
ΠΕΜΠΤΗ
Διεθνής βράβευση υπό την αιγίδα της Unesco για την ψηφιακή έκθεση: «Παράλληλος χωροχρόνος: Γνωρίστε τον Πήλινο Στρατό στην Ελλάδα» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η ψηφιακή έκθεση με τίτλο: Parallel Space: Meet the Terracotta Warriors in Greece/ Παράλληλος Χωροχρόνος: Γνωρίστε τον Πήλινο Στρατό στην Ελλάδα, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από το Σεπτέμβριο του 2021 απέσπασe ύψιστη διεθνή διάκριση (Star of Outstanding) στo θεσμό «Διεθνή Βραβεία 2022 για καινοτόμες προσεγγίσεις της Κληρονομιάς στην εκπαίδευση» (2022 Global Awards for World Heritage Education Innovative Cases), ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (WHITRAP : World Heritage Institute of Training and Research for the Asia and the Pacific Region).
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και εγκαινιάστηκε κατά την τελετή έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας το 2021. Συνδιοργανώθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Emperor Qinshihuang’s Mausoleum Site Museum, και το Tsinghua Heritage Institute for Digitalization (THID).
Ο διάσημος πήλινος στρατός του Μουσείου του Μαυσωλείου του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ, που αριθμεί πάνω από 8000 στρατιώτες, συναντά το κοινό της Ελλάδας με τη διαμεσολάβηση του εμβληματικού « Κροίσου», του Κούρου από την Ανάβυσσο μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αντίστοιχα το κοινό της Κίνας ανταμώνει τον «Κροίσο» με πρεσβευτές τους μοναδικούς πήλινους στρατιώτες. Ως πρεσβευτές των δύο χωρών και των δύο αρχαίων πολιτισμών τα μοναδικά αυτά έργα συναντούν το παγκόσμιο κοινό με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη προσέγγιση του επιχρωματισμένου πήλινου στρατού με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι εκείνο το σημείο όπου η ψηφιακή τεχνολογία προσεγγίζει την πολιτιστική κληρονομιά «κερδίζοντας πόντους» έναντι της φυσικής οπτικής προσέγγισης καθώς αναδεικνύει με δυνατότητες μεγεθυντικού φακού διακοσμητικές λεπτομέρειες, χρώματα, κινήσεις του σώματος και των εκφράσεων του προσώπου που έχει σχεδόν το καθένα από τα χιλιάδες πήλινα ειδώλια ξεχωριστά, αναδεικνύοντας έτσι και την δεξιοτεχνία των δημιουργών του. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με ένα απλό κλικ μεταφέρονται στην μακρινή Κίνα, στο Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν Σιχουάνγκ και «αντιμετωπίζουν» από πολύ κοντινή απόσταση τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του πήλινου στρατού. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Emperor Qinshihuang’s Mausoleum Site Museum «μεταφέρονται»» στην Ελλάδα και γνωρίζουν τον μαρμάρινο «Κροίσο» που «συνομιλεί» σε ψηφιακό χώρο με έναν στρατηγό προοιωνίζοντας ίσως μία συνομιλία και σε φυσικό χώρο.
Η πρόσβαση στην ψηφιακή έκθεση είναι δωρεάν στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.namuseum.gr
Πληροφορίες για την ψηφιακή έκθεση: http://e-spce-bmy.bjthua.com/#/Home
Πληροφορίες για την βράβευση: http://whitr-ap.org/index.php?classid=1461&newsid=3402&t=show