Εκπαίδευση και Σχολικές Ομάδες
• Από 20 Σεπτεμβρίου 2024 οι δηλώσεις συμμετοχής για τα προγράμματα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024.
Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης
Τηλέφωνο κρατήσεων: 213214 4813-14
Ωράριο επικοινωνίας: 08:30 – 15:00
Υπευθ. Επικοινωνίας: Μ. Σελέκου, Π. Κουτσιανά
eam@culture.gr και predu.eam@culture.gr
www.namuseum.gr
Α) Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες που πραγματοποιούνται από το τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
-
• Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Αγαλματάκια ακούνητα» απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού.
Τα παιδιά θα μάθουν για τον τρόπο κατασκευής των πήλινων ειδωλίων, την ενδυμασία και τη χρήση τους μέσα από την αφήγηση ενός πήλινου ειδωλίου που μιλά για τη ζωή του. Θα εξερευνήσουν τον εκθεσιακό χώρο (στον πρώτο όροφο της Συλλογής Αγγείων του Μουσείου) υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων αρχαιολόγων και θα ανακαλύψουν διαφορετικά είδη ειδωλίων με τη διακόσμηση τους. Θα γνωρίσουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, θα συμμετάσχουν σε μουσικοκινητικά παιχνίδια και θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν ακριβή αντίγραφα αρχαίων ειδωλίων.
Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 25.
Διάρκεια προγράμματος: περίπου 60 λεπτά.
• Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Χαίρε και Πίει ή αλλιώς στην υγειά μας!»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού και σκοπός του είναι η προσέγγιση του καθημερινού βίου των αρχαίων Ελλήνων και της τέχνης τους. Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος οι μαθητές εξοικειώνονται με τα αγγεία πόσεως, ερευνούν τα σχήματα και τη διακόσμησή τους, εκτιμούν το συνδυασμό τέχνης και λειτουργικότητας, γνωρίζουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. Συγκρίνουν τα αγγεία πόσεως των αρχαίων Ελλήνων με τα αντίστοιχα της εποχής μας και κατανοούν τη λειτουργικότητα του αγγείου με όλες τους τις αισθήσεις.
Ο αριθμός των μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 25. Διάρκεια προγράμματος: περίπου 60 λεπτά.
https://www.namuseum.gr/education/chaire-kai-piei-i-allios-stin-ygeia-mas/
Β) Εκπαιδευτικές περιηγήσεις
στο Μουσείο που πραγματοποιούνται από εκπαιδευτικούς με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Κουτιού (Μουσειοσκευής) «Αρχαία Παιχνίδια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Πρόκειται για ένα Κουτί (Μουσειοσκευή) που αξιοποιείται στον χώρο του Μουσείου από τα Σχολεία και το Υποστηρικτικό του Υλικό που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου.
«Αρχαία Παιχνίδια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» με τη χρήση Μουσειοσκευής
Απαραίτητη η κράτηση του εκπαιδευτικού κουτιού στο τηλ. 213214 4813-14 (Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης), εκτός από την κράτηση της επίσκεψης στο Γραφείο Πληροφοριών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Γ) Εκπαιδευτικές δράσεις
που πραγματοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση κατάλληλου υποστηρικτικού υλικού.
• Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Δύο Αθηναίοι… Αριστόβουλος και Φιλόδημος σε δράση» μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση του Εκπαιδευτικού Υλικού που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου και απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ έως ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Στόχος της είναι να αντλήσουν τα παιδιά πληροφορίες για την ιστορία της ανακάλυψης των δύο κλασικών τάφων που εκτίθενται στην Αίθουσα 55 της Συλλογής Αγγείων του Μουσείου και να κατανοήσουν πώς δουλεύει ένας αρχαιολόγος και συνεργάζεται με άλλες ειδικότητες για τη σύνθεση του παρελθόντος.
• Τα εκπαιδευτικά έντυπα του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ» («Το Χαμόγελο του Κούρου», «Άνθρωποι, Λιοντάρια και Χρυσός» και «Φύση, Θάλασσα και Ζωή») διατίθενται σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα του Μουσείου. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές για τη χρήση τους εντός του Μουσείου.
https://www.namuseum.gr/education_category/protovathmia/page/2/.
Δ) Δανειστικό υλικό:
• Διατίθεται προς δανεισμό ο εκπαιδευτικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα», με το υλικό του οποίου και τις προτάσεις που περιλαμβάνει, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να οργανώσουν εκπαιδευτική δράση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θέμα τους αθλητικούς, αλλά και τους καλλιτεχνικούς αγώνες.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:
Α) Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Mυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» αφορά στον Μηχανισμό από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και θα πραγματοποιείται σε σχολικές ομάδες όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.
Σκοπός του προγράμματος είναι να συλλέξουν τα παιδιά πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού, να κατανοήσουν το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε, καθώς και να αντιληφθούν τη σημασία της διεπιστημονικότητας (τεχνολογίας, μηχανικής, αστρονομίας, μαθηματικών, γεωμετρίας, κ.ά. επιστημών).
Συγκεκριμένα, οι μαθητές πραγματοποιούν έρευνα στον εκθεσιακό χώρο με τη βοήθεια φύλλων εργασίας και διερευνούν τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τη σκοπιά διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως αρχαιολόγου, επιγραφικού, συντηρητή, μηχανικού, κ.ά. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αποτελούν κι εκείνα μέλη της ερευνητικής ομάδας και βοηθούν στη λύση των μυστηρίων του Μηχανισμού.
Επίσης, έχουν τη δυνατότητα απτικής επαφής με αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, όπως οξυπύθμενου αμφορέα και ενός ομοιώματος γραναζιών του Μηχανισμού. Άλλα μέσα που αξιοποιούνται στη διάρκεια του προγράμματος είναι οπτικοακουστικά μέσα, εποπτικό υλικό, διάλογος, συζήτηση, εκπαιδευτικά παιχνίδια, προσομοίωση βυθού θάλασσας, αλλά και ένας αληθινός πάγκος συντηρητή με τα εργαλεία του, όπου ο μαθητής μπορεί να πειραματιστεί.
Τέλος, τα παιδιά συγκρίνουν το τότε με το σήμερα και εκφράζουν τις απόψεις τους για τη σύγχρονη μηχανική και διαπιστώνουν τη διαχρονικότητά της.
B) Νέα ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Η νέα ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή απευθύνεται σε μαθητές της Β΄/Θμιας Εκπαίδευσης με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου https://www.namuseum.gr/education/ta-mystiria-toy-michanismoy-ton-antikythiron/
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανασύρθηκε από το βυθό της Μεσογείου πριν από 122 χρόνια και ακόμη και σήμερα με τα μυστικά του και την πολύπλοκη δομή και λειτουργία του συναρπάζει επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων και όχι μόνον. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σκοπός της ψηφιακής αυτής εφαρμογής είναι οι έφηβοι ηλικίας 12 έως 18 ετών να προσπαθήσουν να μελετήσουν και να ανακαλύψουν τα μυστήρια του Μηχανισμού επιλέγοντας μια ή και περισσότερες επιστημονικές ειδικότητες, όπως αρχαιολόγου, συντηρητή, επιγραφικού, μηχανικού, ιστορικού των επιστημών, δύτη και δημοσιογράφου.
Απώτερος στόχος είναι τα παιδιά να αντλήσουν πληροφορίες για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (τρόπος λειτουργίας του, τόπος εύρεσης, συνευρήματα του αρχαίου ναυαγίου, κ,ά.) με έναν τρόπο ευχάριστο και εποικοδομητικό και τέλος να επισκεφθούν το μουσείο για να τον γνωρίσουν από κοντά.
Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη σε όλους τους διαδικτυακούς επισκέπτες της ιστοσελίδας του Μουσείου www.namuseum.gr .
https://www.namuseum.gr/education/ta-mystiria-toy-michanismoy-ton-antikythiron/
Γ) Δανειστικό υλικό:
• Διατίθεται προς δανεισμό ο εκπαιδευτικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα», με το υλικό του οποίου και τις προτάσεις που περιλαμβάνει, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να οργανώσουν εκπαιδευτική δράση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θέμα τους αθλητικούς, αλλά και τους καλλιτεχνικούς αγώνες.
Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν:
• Μια απλή περιήγηση στις μόνιμες Συλλογές του Μουσείου
• Μία ξενάγηση από ξεναγό (στην περίπτωση αυτή το σχολείο συνεννοείται απευθείας με τον ιδιώτη ξεναγό)
• Μία εκπαιδευτική δράση που έχει ετοιμάσει ο εκπαιδευτικός για την τάξη του. Στην περίπτωση αυτή, όταν η δράση περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υποβάλλεται σχετικό αίτημα προς το Τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Μουσείου με αναλυτική περιγραφή της, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη υλοποίησή της αλλά και να μην παρεμποδίζεται η ροή των επισκεπτών.
Για την κράτηση της επίσκεψης, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τις Πληροφορίες του Μουσείου στα τηλέφωνα 2132144800, -4856, -4889.