Δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου


Δρ Αρχαιολόγος
Γενική Διευθύντρια
akarapanagiotou@culture.gr

Η Άννα Βασιλική Καραπανωγιώτου γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Κλασσική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2002 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ύψιστη διάκριση. Η διδακτορική της διατριβή είχε τίτλο: “Η εικόνα της γυναίκας στην Αθήνα των ύστερων ελληνιστικών και αυτοκρατορικών χρόνων. Η μαρτυρία των επιτύμβιων αναγλύφων”. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και πολύ καλά γερμανικά. Το αρχαιολογικό της έργο περιλαμβάνει ανασκαφές στις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και τη Σύβαρη Κάτω Ιταλίας. Σήμερα είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Ανασκαφής και Έρευνας του Λυκαίου Όρους στην Αρκαδία.

Ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δίδαξε Κλασσική Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από το 2010 έως το 2020, επέβλεψε, συντόνισε και εφάρμοσε ένα ευρύ πρόγραμμα διαχείρισης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία.

Το 2016, το πρόγραμμα της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας (Αρκαδία), απέσπασε ειδική τιμητική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων. Κατά τα έτη 2011-2022, ήταν μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Υπουργείο Πολιτισμού) και είναι μέλος του Συμβουλίου Μουσείων του ίδιου Υπουργείου.

Το 2021 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και από το 2023 είναι Γενική Διευθύντρια του ίδιου Μουσείου. Συντονίζει το πρόγραμμα της επέκτασης και αναβάθμισης του Μουσείου.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 5 μονογραφίες και περισσότερα από 60 άρθρα και συμμετοχές με θέμα την αρχαιολογία και ιστορία της Αρκαδίας, τον αρχαιοελληνικό αστικό σχεδιασμό, τη γλυπτική των αυτοκρατορικών χρόνων στην Ελλάδα, τα αρχαία ελληνικά θέατρα, τη μουσειολογία και την πολιτισμική εκπαιδευτική πολιτική.

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε ελληνικά, ευρωπαϊκά, αμερικανικά, κινεζικά και αυστραλιανά ακαδημαϊκά και πολιτιστικά ιδρύματα. Tο 2023 τής απονεμήθηκε ο τίτλος της “Διεθνούς Συμβούλου” του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας και του Αντεπιστέλλοντος Μέλους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη Α’ Τάξης του Τάγματος του Λέοντα της Φινλανδίας.

Εγγραφή στο newsletter