ΔΕΚ 2022
ΤΡΙΤΗ
ΙΑΝ 2023
ΚΥΡΙΑΚΗ
Έκθεση εικαστικών «Οι Σκαπανείς» του Μηνά Μαυρικάκη στο Καφέ του Μουσείου
Είκοσι έξι πρωτότυπα αφηγήματα ζωγραφικής και μικτής ένθετης ύλης, επιχειρούν να αποτυπώσουν τους Έλληνες σκαπανείς της αρχαιολογίας, που η ωσεί παρουσία τους αναβλύζει μέσα από τα ίδια τα θεμέλια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, επιφανείς αρχαιολόγοι και ανασκαφείς που σφράγισαν με τη ζωή και το έργο τους την ιστορία και την πολιτισμική παρακαταθήκη της χώρας μας, εξέρχονται από το παρελθόν ζωγραφισμένοι σε μονοχρωματική σέπια και παρουσιάζονται ως σύγχρονες αγιογραφίες σε συνομιλία τόσο με το συμβολικό μικρό σύμπαν τους (τόπος ανασκαφής, ενδεικτικά ευρήματα) όσο και με τους δευτεραγωνιστές των ιστοριών τους.
Δεκαέξι κεντρικά έργα απαθανατίζουν και αποτίουν φόρο τιμής σε αληθινούς μύθους της ιστορίας της Ελληνικής αρχαιολογίας (Πιττάκης, Έβανς, Καρούζου, Μαρινάτος, κ.ά.), αλλά και σε νεότερους (Θέμελης, Λαμπρινουδάκης κ.ά.) και σε κάποιους που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή (Ανδρόνικος, Τουλούπα, Μίλλερ, Δεληβορριάς, Φαράκλας). Τα έργα αυτά συμπληρώνονται από μερικά ακόμα με θεματική τους αφανείς εργάτες ή τους φοιτητές της ανασκαφής, και κάποια που αναπαριστούν εργαλεία.
Οι τρισδιάστατες υβριδικές συνθέσεις του Μηνά Μαυρικάκη, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα του θεατή, ακροβατώντας ανάμεσα στην ενδελεχή ακαδημαϊκή αποτύπωση και την επινοητικά προσωπική ερμηνεία του αρχετυπικού μουσειακού έργου.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά τεχνικά μέσα και μικτή τεχνική, ο εικαστικός επινοεί το πολύτιμο προσεγγίζοντας με τρόπο βραχύ, ευρηματικό και αφοπλιστικό το διαχρονικό ελληνικό κλέος: τα σωτήρια συστατικά ενός έθνους που έχοντας κερδίσει αβέβαιες νίκες, δοκιμάστηκε στον δρόμο προς την Ελευθερία, κρατώντας σαν φάρο τις αρχαιότητές του, την αληθινή πεποίθηση που τόσο εύγλωττα συνόψισε ο Μακρυγιάννης ότι «δια αυτά πολεμήσαμεν». Τα έργα του, πλάθοντας έμβιους ήρωες από φως και σκιά, διατρεχόμενα από κίνηση και πνοή, αιχμαλωτίζουν κυριολεκτικά τη στιγμή, επιτείνουν και σημειολογικά την οπτική και απτική κορύφωση.
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 18:00-20.00
Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2022 – 22 Ιανουαρίου 2023
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά
Είσοδος ελεύθερη