Έκθεση Κοσμημάτων

Σε είκοσι τέσσερις προθήκες εκτίθενται εξαίσια δημιουργήματα της χρυσοχοΐας από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ
< ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Loading....

Στην Aίθουσα 62 του πρώτου ορόφου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρουσιάζεται η έκθεση των χρυσών κοσμημάτων, που άνοιξε στο κοινό το Φεβρουάριο του 2009. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση των αντικειμένων από πολύτιμες ύλες που φυλάσσονταν στο θησαυροφυλάκιο του Μουσείου. Μαζί με τα χρυσά και αργυρά κοσμήματα, παρουσιάζονται αργυρά σκεύη, σφραγιδόλιθοι και έργα μικρογλυπτικής από ελεφαντόδοντο. Η Συλλογή των χρυσών κοσμημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο χάρη στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των αντικειμένων που την αποτελούν, αλλά και στη βέβαιη προέλευση πολλών από αυτά.
Σε είκοσι τέσσερις προθήκες εκτίθενται εξαίσια δημιουργήματα της χρυσοχοΐας από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Έχουν κατασκευαστεί κυρίως με την τεχνική της σφυρηλάτησης ή της χύτευσης, ενώ έχουν διακοσμηθεί με την έκτυπη τεχνική, τη συρματερή, την εγχάραξη ή την κοκκίδωση και, στους υστερότερους χρόνους, με την ένθεση πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων. Χρονολογικά καλύπτουν το διάστημα από τους γεωμετρικούς χρόνους έως την ρωμαϊκή περίοδο. Ακολουθείται η χρονολογική εξέλιξη και, όπου είναι εφικτό χάρη στη βεβαιωμένη προέλευσή τους, γίνεται παρουσίαση ανασκαφικών συνόλων ή τοπογραφικών ενοτήτων.
Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά εκθέματα συγκαταλέγονται το εξαιρετικής τέχνης χρυσό περιδέραιο που βρέθηκε σε τάφο στα Σπάτα, με μηνοειδείς και ρομβοειδείς θήκες για ένθεση κάποιας πολύτιμης ύλης, που χρονολογείται γύρω στο 730 π.Χ. , οι θαυμαστής τέχνης μηλιακοί ρόδακες (650-600 π.Χ.), τα χρυσά ενώτια από την Ερέτρια με την αρπαγή της Θέτιδας (475-450 π.Χ.), το στεφάνι με φύλλα κισσού από το Καστελλόριζο (μέσα 4ου αι. π.Χ.), το χρυσό περιδέραιο με λογχία από την Κόρινθο (330-320 π.Χ.) και ο «Θησαυρός του Παλαιοκάστρου» (1ος αι. π.Χ.). Επίσης, τα αργυρά σκεύη από τη Γαβαλού και τη Γορίτσα, όπως και το σύνολο των ελεφαντοστέινων ανάγλυφων τεμαχίων από τη διακόσμηση της νεκρικής κλίνης του «Τάφου των Ανθεμίων» (τέλη 4ου/αρχές 3ου αι. π.Χ.), που βρίσκεται στην περιοχή των Λευκαδίων Ημαθίας, αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σύνολα.

Δείτε επίσης

Εγγραφή στο newsletter