Εργαστήριο Συντήρησης Έργων Μεταλλοτεχνίας


Loading....

Το «Εργαστήριο Συντήρησης Έργων Μεταλλοτεχνίας» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στεγάζεται στο ισόγειό του κτιρίου της οδού Τοσίτσα 1 και αποτελείται από ένα επίμηκη χώρο 150 m2. Πρόκειται για μια νεότερη επέκταση του κυρίως κτιρίου του, κατά τη δεκαετία του 1960.

Έχει κατά σειρά τέσσερις αίθουσες, όπου στην 1η και εν μέρει στην 4η, λειτουργεί μηχανουργείο για την κατασκευή βάσεων και γενικά συστημάτων στήριξης και προστασίας των αρχαίων αντικειμένων. Στη 2η μεγαλύτερη αίθουσα και στην 3η, υπάρχουν 6-8 μόνιμες θέσεις εργασίας συντηρητών, κατάλληλα εξοπλισμένες. Η 4η αίθουσα μοιράζεται μεταξύ μηχανουργείου και εργαστηρίου συντήρησης με εξοπλισμό για περιστασιακή ολιγόλεπτη χρήση.

Το εργαστήριο στελεχώνεται από τέσσερις (4) Συντηρητές Αρχαιοτήτων, όπου με σειρά αρχαιότητας είναι οι: Γεράσιμος Μακρής, Γεωργία Καραμαργιού, Μαρία Κοντάκη και Παντελής Φελέρης. Ασχολούνται κυρίως με τη συντήρηση μεταλλικών αρχαιοτήτων που έχουν κατασκευαστεί από χαλκό, σίδηρο, μόλυβδο, άργυρο και χρυσό. Η συντήρηση των αρχαιοτήτων μπορεί να είναι αρχική όπως γίνεται στα ανασκαφικά αντικείμενα ή επαναληπτική (μερική ή πλήρης) όπως επιβάλλεται να γίνεται σε όλα τα συντηρημένα αντικείμενα στο πέρασμα των χρόνων.

Το είδος των αντικειμένων είναι ποικίλο, όπως αγγεία, γεωργικά και ιατρικά εργαλεία, όπλα, κράνη, ασπίδες, κοσμήματα, κάτοπτρα, μικρά αντικείμενα καλλωπισμού, μικρά (ειδώλια) και μεγάλα αγάλματα, διάφορα αναθηματικά αντικείμενα και γενικά διάφορα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή.

Τα αντικείμενα προέρχονται από διάφορες ανασκαφές της Ελλάδος, δωρεές ιδιωτικών συλλογών, παραδόσεις ιδιωτών και κατασχέσεις. Επίσης, το εργαστήριο μπορεί να δεχτεί προσωρινά και αντικείμενα από άλλες Εφορείες, προκειμένου να συντηρηθούν ή να στηριχτούν, δηλαδή δύσκολες περιπτώσεις που δε δύνανται να αντιμετωπιστούν στον χώρο τους.

Τα μεταλλικά αντικείμενα του Ε.Α.Μ. εμπεριέχονται σε όλες τις συλλογές του και εισέρχονται στο εργαστήριο για τις εργασίες που επιβάλλονται να γίνουν. Τα αντικείμενα μετακινούνται από και προς τις μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις ή τις αποθήκες του Ε.Α.Μ. για διάφορους λόγους, όπως συντήρησης, φωτογράφισης, μελέτης, αναλύσεων, καταγραφής κατάστασης διατήρησης, εγκιβωτισμού και απεγκιβωτισμού σχετικά με τις μετακινήσεις τους και πολλούς άλλους.

Οι συντηρητές του εργαστηρίου εξυπηρετούν μελετητές σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους με ότι αυτό προϋποθέτει, όπως εσπευσμένη συντήρηση και εγκεκριμένη δειγματοληψία προς ανάλυση, συνεργάζονται με διάφορα ερευνητικά ή εκπαιδευτικά ιδρύματα και εκπαιδεύουν νέους φοιτητές κατά την πρακτική τους άσκηση. Συνεργάζονται ακόμα με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων  προκειμένου να εκμαγευτούν αρχαιότητες με την κλασική μέθοδο ή με 3D Scanning για τα πιο ευαίσθητα αντικείμενα. Επίσης, εκτελούν πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την αυθεντικότητα αρχαιοτήτων που κατάσχονται από την ΕΛ.ΑΣ. ή παραδίδονται στο Ε.Α.Μ. από ιδιώτες.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα αντικείμενα είναι σχετικά με το υλικό κατασκευής τους και μπορεί να είναι απλά μέχρι και πολύπλοκα. Η θεραπεία της διάβρωσης του κάθε μετάλλου είναι ιδιαίτερη και μοναδική κατά περίπτωση αντικειμένου. Εκτός από την επεμβατική συντήρηση των αντικειμένων, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην προληπτική συντήρηση αυτών, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους στο διηνεκές.

Δείτε επίσης...

Εγγραφή στο newsletter